Biologie in beweging


Biotechnologie en anaerobe dissimilatie


Onze yoghurt bevat veel melkzuur. Die yoghurt is gemaakt bij de melkzuurgisting, verzorgd door melkzuurbacteriën. De melkzuurgisting behoort bij de stofwisseling ofwel het metabolisme van gistcellen. Er zijn verschillende stammen melkzuurbacteriën en er zijn dus ook verschillende yoghurtsoorten. Het maken van yoghurt met melkzuurbacteriën is een vorm van biotechnologie. Er zijn tal van bacteriesoorten die in de biotechnologie gebruikt worden.
Ook gistsoorten worden in de biotechnologie gebruikt. Er zijn gistsoorten die wijn maken, anderen maken bier en ze laten in miljoenen bakkerijen het brood rijzen door hun koolstofdioxidevorming.
url

Gistcellen.


In ons darmstelsel zijn veel anaerobe bacteriën actief. Deze bacteriën bevinden zich ook in onze uitwerpselen en gaan daar gewoon door met hun werk: de anaerobe omzetting van organische verbindingen in de uitwerpselen.
In rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze en andere bacterie soorten hun werk voortzetten totdat de organische stoffen geheel omgezet zijn in koolstofdioxide en water. Daar leven bijvoorbeeld anaerobe bacteriën die ammoniak kunnen omzetten in stikstof en water. Ook in de verwerking van onze uitwerpselen speelt de biotechnologie dus een belangrijke rol.

8. toelichten hoe in de biotechnologie gebruik gemaakt wordt van het metabolisme van micro-organismen;


Gist kan alcohol maken. Dat gegeven wordt toegepast om allerlei alcoholhoudende dranken te maken.
Dit is een vorm van biotechnologie.

Pasted Graphic 36

In een dergelijke opstelling is gist een van de hoofdrolspelers,


Tegenwoordig worden gisten en bacteriën genetisch gemodificeerd. Dat betekent dat er DNA aan toe wordt gevoegd. Er ontstaat dan
recombinant-DNA. Het doel is uiteraard om nuttige en commercieel aantrekkelijke producten te maken zoals insuline. Ook planten worden genetisch gemodificeerd om ze tegen insecten te beschermen, productiever te maken of ze beter bestand te maken tegen onkruidbestrijdingsmiddelen.

Pasted Graphic 37

Plantencellen kunnen genetisch gemodificeerd worden met behulp van bacteriën en hun plasmiden.